top of page
Etsi
  • Veksu

Taimenta alkutalvesta

Monet virtavedet aukeavat uudestaan kalastettavaksi joulukuun 1. päivä. Tämä johtuu siitä, että taimenen rauhoitusaika päättyy. Muistakaa kuitenkin huomioida se, että osa koskista pysyy kuitenkin suljettuina kevääseen asti. Päätimme Mikon kanssa lähteä tutkimaan erästä koskea, joka sijaitsee täällä Kainuussa. Tavoitteena tietenkin talvikauden ensimmäinen taimen! Säätiedotteet lupailivat auringon paistetta sekä lauhaa keliä. Olosuhteet olisivat otollisia kalastaa taimenta heti rauhoituksen jälkeen.

Lähdimme matkaan kello 12 aikoihin. Koskessa oli riittävästi vettä ja virtaukset olivat sopivan hitaita. Valitsin pitkään perhoa, joka voisi herättää taimenten huomion. Siiman päähän valikoitui lopulta punainen liitsi, joka oli osoittanut mahtinsa useamman talven aikana. Kävelimme ensin kovemman virran reunalle katsomaan miltä vanhat tutut paikat näyttävät. Huomasin sivusilmällä, kun jalkani juuressa pyörähti vaalea olento! "Se oli varmasti taimen!". Tietenkin pelästytimme kalan, koska olimme kävelleet liian lähelle rantaa. (Taimenet ovat monesti rantojen tuntumassa hitaammissa virroissa. Kovemmilla pakkasilla ne voivat siirtyä koskien niskoille ja kovempiin virtoihin). Siirryimme alas suvannolle heittämään perhoa, jotta ylempänä pinnassa käynyt kala saisi palata takaisin paikoilleen. Tein muutaman heiton, kun näin että perhoni perässä tuli iso pyörre. Pari heittoa ja kala oli kiinni! Väsyttelin kalan haaviin, valokuvat vedessä ja kala takaisin kasvamaan. Oli hienoa aloittaa tämä talvikausi noin 55 cm taimenella!

Mikko päätti kokeilla myös onneaan samasta paikasta. Pari heittoa ja taas kala kiinni! Kalan väsyttelyn aikana huomasimme molemmat, että kala näyttää kirjolohelta. Mikä tästä tekee omistuista on se, että paikkaan ei istuteta kirjolohta eikä koskeen pitäisi päästäkkään tämän kokoisia kirjolohia muualta. Tämän vuoksi arvelimme molemmat kalan olleen pieni tumma taimen, jonka vuoksi se olisi ollut hieman punertava valossa. Kala kuitenkin pääsi irti juuri ennen haavaamista, joten asia jäi tuolloin mysteeriksi. Videolta kuitenkin näin, että kala oli todella kirjolohi. Painoa tuolla kirjolohella mahtoi olla noin 500 g, joka on istutuskalalle todella pieni koko. Olisikohan kala karannut joltakin mökkiläiseltä pienestä kasvatusaltaasta. Toisaalta luulisi kalan olevan jo isompi mikäli se olisi kesällä karannut sillä kala ei ollut laihan näköinen. Joka tapauksessa hieno talvikauden aloitus ja tästä on hyvä jatkaa eteen päin! Hyvää joulun odotusta kaikille!


168 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page